indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.10. - 31.10. 2017

Archiv

Co týden dal 1.10 - 31.10.2017

 

 

 

 

 

  • Proč a jak je třeba volit

    …Taky bychom měli vědět, že představy „státu jako rodinné firmy“ a zjednodušené demokracie, stejně jako hysterická „rekonstrukce státu“ fakticky bourají základy polistopadového demokratického uspořádání ČR. Proto musíme zároveň bojovat také proti nim.

  • Příspěvek k ideologii Nových pořádků

    Bylo u nás zvykem – tedy za Starých pořádků, když nám vládli politici, co nemakali a kradli – že každé velké české médium mělo svého čelného publicistu, jakousi výkladní stránku, v níž byly přitažlivým způsobem představovány ideje, k nimž se list hlásil. A Takového má i nynější MfD: je to Vlastimil Vondruška.

  • Kdo se stal nástrojem předvolebního boje?

    Lidové noviny věnovaly v sobotní příloze Orientace pozornost knížce Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky Žlutý baron. Stalo se tak v obsáhlém článku doc. Bohuslava Binky z Masarykovy univerzity. Má název „Černobílá žluť jistého barona“.

 

 

  • Jasné slovo Miroslava Kalouska

    Je moc dobře, že to takhle bylo řečeno, i když trochu na poslední chvíli. A podotýkám jen docela na okraj: zda nenávratně poškodíme naše svobody dosažené po listopadu 1989, závisí od výsledku od svobodných voleb. Závisí to výlučně a jen na nás. Nebudeme se tentokrát moci vymlouvat ani na Hitlera, ani na Stalina či Brežněva.

  • Poslední dny volební kampaně: superlídři a nechumelismus

    Budeme tu i na příště mít polistopadový demokratický režim, liberální demokracii a právní stát postavený na myšlence občanských práv a svobod a opřený o evropskou a transatlantickou spolupráci? Nebo tu budeme mít „Nové pořádky“, jakousi zjednodušenou demokracii? Polistopadový režim měl spoustu chyb: stál však na zdravých základech a byl reformovatelný. „Zjednodušená demokracie“ je zjednodušená hlavně proto, aby se už nijak reformovat nedala.

  • Lithium

    O věcech jako „případ Lithium“ by měl rozhodovat opravdu akceschopný zákonodárný sbor po důkladné přípravě. A ne umírající Poslanecká sněmovna v předsmrtné agonii. A to na schůzi, která bude jen nestydatým vyvrcholením předvolební kampaně.

  • Ze zmáknutého Kulatého stolu ČRo, který nesměl být o volbách

    Nechci své čtenáře obtěžovat tím, že bych tu dával prolink na celý nedělní pořad Kulatý stůl na ČRo. Jako účastník na něj, jak vidno, nejsem zrovna pyšný. Vybral a přepsal jsem něco, co jsem tam řekl a co mi připadá docela důležité.

  • K reakci Českého rozhlasu na článek serveru Echo24

    Na facebooku jsem našel vyjádření Českého rozhlasu k článku Dalibora Balšínka na Echu24. protože jsem se diskuse u Kulatého stolu, o níž je řeč, rovněž zúčastnil, rád bych se k věci vyjádřil.

  • Stížnost generálnímu řediteli ČRo

    Minulý pátek mne pozvali do Českého rozhlasu Plus na předtáčení diskusního pořadu Kulatý stůl. Mělo se hovořit o volební kampani a o Evropské unii. Až na místě jsem se dozvěděl, že o volební kampani se mluvit nebude. Rozhodnutí mi přišlo naprosto absurdní, a proto jsem se obrátil dopisem na generálního ředitele ČRo René Zavorala. Dopis viz dále.

 

 

  • Krajina po explozi

    Představte si, že se octnete v terénu, který důvěrně znáte, ale kterým právě otřásl mohutný výbuch. Jste najednou uprostřed trosek, všude kolem dým, doléhá k vám sténání a skřeky. Základní úkol je: rychle se aspoň trochu zorientovat. To je smysl těchto řádků.

  • Průbežný komentář k volbám v sobotu 21.října

    Upozorňuji, že dnes, tj. v sobotu 21. října, v rubrice Co týden dal komentuji pokud možno on line výsledky hlasování.

  • Změní se Česká republika v politický nevěstinec?

    Nezbývá po volbách demokratům nic jiného než spolupracovat s Babišem? Jde o to, zda se Česká politika a Česká republika v příštích letech změní v orwellovskou hospodu, v níž vedle sebe sedí farmáři a čuňata a už se vlastně nedá poznat, kdo je farmář a kdo je čuně? Distanci mezi farmáři a čuňaty je nutné za všech okolností držet.

  • Zeman je Havel bez lidské tváře a Babiš ho má v hrsti

    Rozhovor, jehož záznam najdete na serveru info.cz, se zdaleka netýká jen vztahu prezidenta Zemana a Andreje Babiše, nýbrž meritorně celé předvolební situace. Nejdete ho zde.

  • Braňme Staré pořádky!

    Polistopadový politický vývoj se nyní zpřehlednil. Je tu střetnutí „systémových“ a „antisystémových“, „protestních“ stran.

  • ANO, Piráti či SPD jsou protisystémové strany

    Je důležité, aby lidé šli volit, věděli, že si mohou a mají vybrat a že v zásadě tu jsou dvě možnosti: buď „standardní“ demokracie, nebo něco jiného. Rozhovor pro E15.cz.

 

 

  • Co je v dohlednu

    V posledních dnech se objevila spousta spekulací o tom, jak to všechno bude složité a komplikované, jak Andrej Babiš vlastně zas až tak moc nevyhrál, vše se povleče, a jak píše dnešní Právo, „většinová vláda je v nedohlednu“. Chtěl bych se v následujících řádcích věnovat spíš tomu, co je naopak v dohlednu.

  • Kalouskova demise

    Dnes před obědem oznámil Miroslav Kalousek na krátké tiskové konferenci, že na listopadovém sněmu nebude kandidovat na žádnou volenou funkci ve straně. Vysvětlil, co ho k tomu vedlo a co považuje za budoucna za významné pro TOP09 a pro českou politiku.