indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.9. - 30.9. 2017

Archiv

Co týden dal 1.9 - 30.9.2017

 

 

 

 

 

 

 

  • Volební zákon a svoboda projevu

    Vzhledem k obecné a mlhavé formulaci i právní a ústavní problematičnosti některých ustanovení nové úpravy volebního zákona bude velmi záležet jednak na tom, jak bude Úřad v praxi zákon aplikovat, tedy na precedentech, a jednak na tom, zda a nakolik dokáží v problematických případech občané trvat na svých ústavních právech.

 

 

  • Dvě kauzy: Babišova kniha a Žlutý baron

    Dodatek k tomu, co jsem napsal včera: nemyslím si, že chyba je jen v zákonodárcích, kteří vydali mimořádný zmetek. A nemyslím si, že chyba je jen v Úřadu, byla na něj naložena tíha, kterou žádný úřad nemůže unést. Chyba je především v prohnilé české žurnalistice a v prohnilých českých žurnalistech.

  • Dokument: Oznámení ÚDHPSP o zahájení řízení o přestpuku se spolkem Svoboda projevu

    Jako dokument tu dávám k dispozici v titulku zmíněné Rozhodnutí Úřadu. Jednak proto, aby bylo jasné, co Úřad vlastně spolku vytýká, jednak aby byla představa o tom, co všechno řízení obnáší a čeho se tedy lze nadít. Kromě toho, rozhodnutí je zjevně na spadnutí.

  • Jakub Patočka a Zuzana Vlasatá před Úřadem

    Novináři Deníku Referendum Jakub Patočka a Zuzana Vlasatá sdělili, že s nimi Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zahájil řízení o přestupku. Jejich přestupek má spočívat v tom, že zorganizovali tříměsíční turné, na němž propagovali svou knihu Žlutý baron.

  • Masarykova Nová Evropa v době nastupujícího babišismu

    „Nová Evropa“ je nejproblematičtější Masarykova práce. Přitom je základem „masarykovského mýtu“, který vlastně falšuje a obrací naruby jeho skutečný duchovní a politický odkaz. Ideologie „české jedničkovosti“, tvrze demokracie ve střední Evropě, která se odtud odvíjí, zní tváří v tvář nastupujícímu babišismu mimořádně nevěrohodně.

 

 

  • Rekviem za „Starou svini“ aneb babí léto druhé České republiky.

    Proměna hospody „U starý svině“: teď, v době předvolebního výjimečného stavu je, jak se zdá, s legrací utrum. Zmizela nejen tabule s komentáři návštěvníků, ale i portrét prezidenta. Hospoda se ještě pořád jmenuje stejně, ale řekl bych, že je jen otázkou času, než ji překřtí např. na poetické a vlastenecké „U slovanské lípy“. Nebo než jednoduše zmizí celá.

  • O čem budou tyto volby

    Velké revoluce minulého století (ruská, německá) začínaly zformováním paravojenských útvarů, které uchvátily stát a jeho instituce. Teď se objevuje pozoruhodná inovace, jakási forma „průmyslové revoluce“: státu se zmocňuje megafirma, obohacená o politickou a mediální sekci.