indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.7. - 31.7. 2013

Archiv

Co týden dal 1.7 - 31.7.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Namísto tiskové zprávy

    Ještě k výzvě „nepomůžeme-li Ukrajině, zítra nikdo nepomůže nám“. To, že tyto mé řádky připomínají tiskovou zprávu, není nic bezděčného: ony ji totiž suplují.

  • Druhá fáze Nových pořádků

    V posledních několika dnech se odehrály tři věci, které nás posunuly zase o kousek dál směrem od Velké protikorupční revoluce k následné Normalizaci.

  • Střední Evropa: profízlováno, propráskáno

    14. června vyšel v polském týdeníku Wprost přepis odposlechnutého rozhovoru mezi ministrem vnitra Sienkiewiczem a prezidentem Polské národní banky Belkou. To ovšem byla jen jakási upoutávka. Wprost oznámil, že disponuje dalšími cca 80 nahrávkami, pár už mezitím stačil zveřejnit.

  • Zákon akce a reakce

    Ad Bohumil Doležal: Česká republika v roce 2014. text Josefa Potočka jsem si dovolil převzít z Konzervativních listů, protože s ním polemizuje můj následující článek.

    Josef Potoček

  • Neobhajujme politický rozvrat!

    Boj proti zjevným a nepochybným chybám polistopadového politického uspořádání vedl nakonec k tomu, že hybatelům posledních politických změn (ČSSD, rozvášněné protikorupční iniciativy, „orgány činné v trestním řízení“ utržené ze řetězu, oligarchové) se podařilo zasáhnout a poškodit samy základy polistopadového demokratického uspořádání. Polemika s textem Josefa Potočka.

 

 

  • Žoldáci

    O vyhrocenou situaci se tentokrát postaral Miroslav Macek v souvislosti s našimi vojáky, kteří padli v Afghánistánu. Co to vlastně znamená „žoldák“?

  • Sobotka versus Babiš: Souboj titánů

    Vláda před týdnem schválila několik zákonů, které má teď projednat Sněmovna na svém mimořádném zasedání. Premiér k tomu prohlásil: „Rušíme daňový balíček, který kdysi protlačila parlamentem Nečasova vláda.“

  • Umění číst mezi řádky

    Na české noviny je čím dál tím smutnější pohled. Nejen kvůli tomu, o čem píší, ale hlavně jak o tom píší. Zde jsou dva malé příklady z posledních dnů.

  • Normalizace v praxi aneb případ nakladatelství Horizont

    Po 46 letech zažívá naše vlast opět „normalizaci“. Dnes už žije jen málo těch, kteří s ní měli zkušenosti, a tak lidem většinou chybí protilátky a mají opět sklon chovat se jako čuňata. Je tedy třeba jakési osvěty.

 

 

  • Kamberský, Ondráček a Kalousek

    Šéfkomentátor Babišových Lidových novin Petr Kamberský Cítí potřebu zastat se lidských práv poslance KSČM Petra Ondráčka, jehož Miroslav Kalousek nazval komunistickým fízlem, a činí tak s jistou pýchou: „Zastat se komunisty: pánové, kdo z vás na to má?“

  • Léto v Buranistánu

    Tři osobní poznámky k aféře kolem Petry Kvitové.

 

 

  • Jak odškodnit Tluchoře

    Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost tří exposlanců, Tluchoře, Šnajdra a Fuksy, o odškodnění za hmotnou a morální újmu, kterou utrpěli trestním stíháním a pobytem ve vazbě v „případu Nagyová“. Rekapitulace problému.

  • Bezmoc

    Mezi případem malajsijského letadla, sestřeleného minulý čtvrtek, a tím, které v březnu zmizelo kdesi v Indickém oceáně, je rozdíl: u toho druhého je pořád jakási naděje, že se vrak jednou najde, černé skříňky promluví, dozvíme se, co a proč a jak se stalo. Nad prvním případem se zavírá oceán ústupčivosti, drzosti a indolence.

  • Kamberský, Ondráček a Kalousek

    Šéfkomentátor Babišových Lidových novin Petr Kamberský Cítí potřebu zastat se lidských práv poslance KSČM Petra Ondráčka, jehož Miroslav Kalousek nazval komunistickým fízlem, a činí tak s jistou pýchou: „Zastat se komunisty: pánové, kdo z vás na to má?“

 

 

  • Babišův boj

    Babišovy Lidové noviny zveřejnily v pondělí pozoruhodný rozhovor se svým guru a majitelem. Předseda ANO tu shrnul své politické názory, které dosud poskytl spíše útržkovitě.

  • Bitva v parlamentu: všichni pracují pro Babiše

    Blíží se komunální a senátní volby - a vypadá to, že se ČSSD i demokratická opozice rozhodly s plným nasazením zapojit do předvolební kampaně Andreje Babiše. Je obtížné vysvětlit jinak rumrajch, který se strhl minulý týden při projednávání novely zákona č. 353/2003 Sb. O spotřebních daních.

  • Tajemné zmizení Sabiny Slonkové

    Poslední dramatické události na Ukrajině by neměly způsobit, aby se zapomnělo na nedávnou změnu ve vedení největšího českého deníku: šéfredaktorka Mladé fronty Dnes Sabina Slonková 30. června náhle oznámila, že po půl roce odchází z funkce i z vydavatelství.