indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.1. - 31.1. 2013

Archiv

Co týden dal 1.1 - 31.1.2014

 

 

 

 

 

  • Tříkrálový projev Karla Schwarzenberga

    Po Miloši Zemanovi s Václavu Klausovi vystoupil v neděli se svým poselstvím k národu i Zemanův konkurent z prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Jeho projev přenášela ČT24 a den poté vyšel i v Mladé frontě Dnes.

  • Normalizace bez komunismu

    Jaké jsou konstituanty nového politického uspořádání, které krystalizovalo v minulém roce?

  • O co přicházíme

    Není od věci pokusit se o zachycení některých podstatných charakteristik systému, v němž jsme čtyřiadvacet let žili, a který – k nelibosti mnohých z nás – končí. K nelibosti proto, že nic lepšího nás v budoucnu nečeká.

    Bohumil Dvořák

  • Politika, kde nikdo nemá všechny trumfy

    Režim, který vznikal po roce 1989, měl, stejně jako všechny demokratické režimy, veliké nedostatky – především v sobě nesl jako dědictví nesvobody neochotu lidí vnímat politiku jako nezbytnou součást života. V podstatných rysech, tedy důrazu na svobodu jednotlivce a demokratické uspořádání společnosti, byl ovšem funkční a otevřený.

    Vojtěch Kučera

  • Václav Klaus o změně režimu

    Miloš Zeman vyklidil místo věnované tradičně prezidentskému projevu. Uvolněný prostor využil do mrti jeho předchůdce v úřadě Klaus – nejprve 1. ledna v Partii na Primě, a den poté v Mladé frontě Dnes.

  • Sobotkův zápas se Zemanem

    Bohuslav Sobotka stojí před úkolem jako z pohádky. Má, nejsa dosud premiérem, představit svou vládu prezidentu Zemanovi k předběžnému odsouhlasení. Pokud se prezidentovi zachce, změní pak jeho statut z premiéra virtuálního v premiéra skutečného. Na tyto vidle si pan Sobotka naběhl s poměrně velkým rozběhem.

  • Slohový úkol pro třetí A

    který jsem vypracoval ve spolupráci se svým vnukem a nakonec tak říkajíc spadl pod stůl.

 

 

  • Osoby samostatně výdělečně činné

    Ač si to lidé, kteří dospěli po listopadu 1989, možná ani neuvědomují, prostor svobody, který tehdy vznikl, nebyl v tom, že existuje svobodný tisk nebo že je možné cestovat mimo oblast někdejšího impéria, nýbrž v tom, že se pro mnoho lidí otevřela možnost stát na vlastních nohou, svobodně se uplatňovat a nést za to, co samostatně dělám, odpovědnost).

  • Normalizace v České televizi

    Ředitel České televize Petr Dvořák poskytl v sobotu Právu pozoruhodný rozhovor. Stalo se tak poté, co Rada ČT minulý týden rozhodla o neopodstatněnosti podnětu Adama Komerse, Daniely Drtinové a dalších ohledně údajných zásahů vedení ČT do televizního zpravodajství.

  • Kauza Modřín je jako vystřižená z reálzemanismu

    Kauza krkonošského penzionu Modřín potvrzuje známou pravdu, že od neomalenosti, urážek těch, kteří mají odlišné názory, a ignorování obecně platných zvyklostí už je jen krok k buzeraci každého, kdo se režimu znelíbí.

    Pavel Otto, autor je redaktorem deníku E15

  • Sleva za trest

    Snad v souvislosti s uplynulou vánoční dobou, plnou slev a speciálních nabídek, zaměřili se policejní orgány a dozoroví státní zástupci na trestnou činnost s jejich poskytováním spojenou. Nedivme se proto, že pozornosti orgánů neunikla nabídka poskytovatelů ubytovacích služeb, kteří na svých webových stránkách anoncovali dvacetiprocentní slevu na pobyt všem „pravicově smýšlejícím seniorům“.

    Bohumil Dvořák

  • Poloprezident?

    Problém není jen nynější český prezident o sobě, ale způsob, jakým se ho pokoušejí uchopit experti z oboru politologie. tady nejde ani tak o Miloše Zemana o sobě, ale o otázku metody.

 

 

  • Před pěti lety zemřel Emanuel Mandler

    Od smrti Emanuela Mandlera uplynulo právě pět let, vypadá to ale, jako by jich už bylo sto.

  • Chybí nám tady Mandler

    Mandler byl ve všem všudy opakem politické a myšlenkové prázdnoty. Byl svými postoji naprostým opakem toho vznešeného a snobského NIC, jež se dnes považuje za normu serióznosti a vysokého vzdělání.

    Pavel Šafr, reflex.cz

  • Třikrát Emanuel Mandler

    Do tohoto „mandlerovského“ čísla zařazuji jako připomenutí tři významné články Emanuela Mandlera. Objevily se kdysi v Událostech a zabývají se Václavem Havlem a Václavem Klausem, vůči nimž se Mandler kriticky vymezoval.

  • Skončil volební kongres ODS

    Na kongresu, který se konal o víkendu v Olomouci, proběhla konzervace strany v tom nejhorším slova smyslu. Zřejmě si dnes v ODS myslí, že konzervatismus a konzervace jdou ruku v ruce.

  • Havel, Klaus, Babiš

    V těchto třech jménech je, podobně jako plesové šaty v Popelčině oříšku, skryta celá minulost a přítomnost české politiky.

  • Moje národní pouť do Všetat

    Ve všech novinách se vzpomíná na pětadvacátého výročí „palachiády“ z ledna 1989. Nedá mi, abych nepřispěl i svou troškou do mlýna.

 

 

  • Plod Velké protikorupční revoluce: Rosemary má děťátko

    Následující řádky se týkají právě vznikající vlády: porod se chýlí ke konci, jen není pořád úplně jasné, zda jej novorozeně přežije.

  • Ke služebnímu zákonu

    Z hlediska zachování demokratických pořádků v naší zemi je podstatný nejen samotný obsah obou návrhů změny služebního zákona, poslaneckého i vládního, nýbrž i interpretace toho, co v nich není. To druhé se týká především vztahu k lustračnímu zákonu.

    Bohumil Dvořák

  • Máme s bát?

    Otázka se řešila v konkretizované podobě na diskusním večeru „Máme se bát Ruska?“, který minulou středu uspořádal ve spolupráci s Občanským institutem a CEVRO institutem Klub na obranu demokracie.