indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.12. - 31.12. 2009

9

Archiv

Co týden dal 1.12. - 31.12.2010

 

 

 

 

 

  • WikiLeaks a Evropa

    V čem spočívala americká chyba? Neberme si zbytečné servítky – v tom, že jednomu vlastizrádci se podařilo probourat nedokonalé chránění americké diplomatické korespondence.

  • Glosa na čtvrtek: Virtuální odborová akce

    Stávka jako akce virtuální má řadu výhod: hlavní z nich je, že její úspěšnost je nezměřitelná. Například, jak spočítat, kolik lidí se zúčastnilo a kolik ne?

  • Glosa na pátek: Odpouštíme a prosíme za odpuštění

    Nestačí, když budeme Němcům tolerovat, že si staví pomníky padlým a připomínají ničení německých měst na sklonku druhé světové války. Je třeba, abychom tak, jako oni vědí o své vině za válku a opakovaně se k ní hlásí, i my věděli o zločinech, kterých jsme se po válce dopustili na našich německých spoluobčanech.

 

 

  • Se zákonem o protikomunistickém odboji mám problém

    Za prvé: zákony mají upravovat praktické záležitosti, a ne řešit ideologické otázky. A za druhé: pevný a spolehlivý zákon může vzniknout jen tam, kde existuje ve společnosti jakýsi konsensus. Zákon naproti tomu nemůže tento konsensus vytvořit nebo k němu přispět.

 

 

  • Glosa na pondělí: Případ Michálek: příběh příliš čítankový

    Jsem zásadně neochoten věřit tezi, že politika je svinstvo. Taky se mi ovšem nezdá být věrohodné, že v ní bojují čítankoví poctivci s čítankovými padouchy. Vždycky je k dispozici spletenec, který je třeba zapotřebí rozmotat.

  • Glosa na středu: Právě jsem se vrátil z Hradu

    Výsledky jednání u prezidenta: zatímco pan Nečas se bude horko těžko bránit proti označení loutkový premiér, Pan Bárta by mohl po jednání s klidem pronést známé: právě jsem se vrátil z Hradu. Ne na Václaváku ovšem, jen mezi svými kolegy na poslaneckém klubu.

 

 

  • Glosa na středu: Náš exodus, váš exitus

    Akce Děkujeme, odcházíme využívá pochopitelné nespokojenosti lékařů (jinak by neměla naději na úspěch), ale je za prvé zpolitizovaná, a jednak cynicky těží z bezbrannosti a obav veřejnosti.

  • Kauza Michálek - příklad politického kýče

    Kauzu Michálek lze pojmout jako příklad osamělého a důsledného bojovníka proti korupci, který se postavil kmotrům z ODS. K tomu je zapotřebí nejen vytrhnout ji z politického kontextu, ale nechat stranou všednodenně lidské aspekty události.

  • Glosa na úterý: Slavnostní výkop policejního prezidenta

    Pokud se politik (dejme tomu ministr vnitra) snaží vyměnit státního úředníka (dejme tomu policejního ředitele), protože mu není dostatečně po vůli, může to být za určitých okolností věc daleko nebezpečnější než korupce. Může to být pokus změnit cestou precedentu postavení policie v demokratickém státě.

 

 

  • Maďarsko střízlivě a kriticky

    Maďarská politická situace není přitom poznamenána uherským monarchismem, ale tragickým zážitkem maďarské revoluce z roku 1956. Mezi dvěma velkými stranami, které v posledních letech tvořily páteř maďarského politického systému, vedou barikády z října 1956.

  • Glosa na pondělí: Prezident mluví

    S většinou toho, co řekl prezident ve svém letošním novoročním projevu, není obtížné s tou či onou výhradou souhlasit. Hlavní problém je v závěru jeho vystoupení.

  • Glosa na úterý: Neexistující od samého počátku

    Původně se zdálo, že při koaličním jednání s prezidentem na Hradě došlo k dohodě. Poté vyšlo najevo, že dohoda je nepsaná a tajná a prezident ji jen garantoval. Nakonec se ukazuje, že žádná dohoda nebyla.

  • Glosa na středu: Věci veřejné v ofenzívě

    Věci veřejné se dostaly do konfliktu s premiérem a ODS o Johnovu protikorupční strategii. Zároveň ministr John oznámil, že vypsal výběrové řízení na nového policejního inspektora.