indexok_r2_c02.gif(2 kb)  
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.12.-31.12. 2003

Archiv

Události 1.12.-31.12.

 

 

 

 

 

 

  • Bruselská pohroma?

    Neúspěch bruselského summitu by se neměl přeceňovat. Ukázalo se jen, že reálné možnosti evropské spolupráce jsou užší a skromnější, než představy, vzniklé v rámci euforie po pádu komunismu.

  • Už ho mají!

    Válka islámských teroristů proti křižákům a sionistům sotva začala. Invaze spojenců do Iráku je jedou z jejích prvních bitev, a tato bitva ještě zdaleka neskončila.

  • Jak funguje postkomunistická společnost

    Nepsaným mottem české „velké“ privatizace bylo: jen si hrabejte, ale počítejte s tím, že až se to bude hodit, toho či onoho z vás zkasírujeme.

  • (Ne)bezpečný svět:

    Pro francouzské muslimy neexistuje nic, co by je mohlo uspokojit, s výjimkou podrobení se jejich představám. Jejich náboženství prožívá sice upadlou, ale dravou a agresivní epochu. V takové situaci žádná víra kompromisy nečiní.

    Pravidelná rubrika Zdeňka Šváchy

  • Budou zničené spisy východoněmecké Stasi brzy čitelné?

    „Gauckův úřad“, (dnes „úřad Birthlerové“) v Zirndorfu u Norimberka skládá již několik let rozstříhané spisy bývalé státní bezpečnosti NDR.

    Tomáš Krystlík

  • CELOŽIVOTNÍ ÚDĚL UPRCHLÍKA JAKO POLITICKÁ STRATEGIE

    Tucet milionů svých vyhnaných soukmenovců přijalo a integrovalo tehdy důkladně poničené Německo. Všude jinde se to povedlo, proč ne mezi Araby, lidmi s touž řečí, náboženstvím, kulturou, životním stylem? Že by ve 22 arabských zemích pro ně nebylo dost místa a proto se všichni mínili vtěsnat do maličkého Izraele?

    Ota Ulč

  • Příloha: Evropská integrace a národní integrita

    Blízkost národů spočívá v zásadách, které sdílejí, v tom, jak rozumějí své úloze na světě. Příspěvek přednesený v panelové diskusi, která se konala 2. prosince na Maďarském velvyslanectví ve Vídni.