indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.11. - 30.11. 2011

Archiv

Co týden dal 1.11. - 30.11.2011

 

 

 

 

 

  • Kádrování kostí

    Před časem vztyčil jeden místní občan na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku kříž na památku německých obyvatel, kteří tam byli v květnu 1945 ubiti. Jak tomu v podobných případech pravidelně bývá, stal se kříž kamenem úrazu.

  • Evropská unie: Přituhuje

    Vyslovil jsem obavy, že nikdo nemá připravený nějaký plán, co by se mělo dít po rozpadu Evropské unie. Tento článek si nečiní nárok, že s takovým plánem přijde. Přesto chce přispět k diskusi na toto téma.

    Dan Drápal

  • Normalizace

    Z hlediska toho, že ČSR/ČSSR byla definitivně od února 1948 do listopadu 1989 ruskou kolonií, je celé období skutečně jednolitá masa a listopad 1989 znamená zásadní přelom, diskontinuitu. Příspěvek do sborníku „Naše normalizace“.

  • Glosa na pondělí: Bilance sněmovního dovádění

    Během obstrukcí se stal pro vládní koalici aktuálním problém, jak jim do budoucna zabránit, nebo je aspoň maximálně ztížit, aby byla možná standardní práce PS.

  • Glosa na středu: Babišův plán

    Vida, jak je to prosté: řízením státu jako prosperující firmy a zbavením se korupce, nekompetentnosti a lhostejnosti některých úředníků je možné časem ušetřit stovky milionů korun, které je potřeba použít ve prospěch občanů.

  • Glosa na pátek: Jak zabránit obstrukcím?

    Vládní koalice se zoufale snaží zmenšit opozici v Poslanecké sněmovně prostor pro obstrukce. Opozice protestuje a hodlá se obrátit k Ústavnímu soudu.

 

 

  • Andrej Babiš má šanci

    Česká společnost se dělí na „normální lidi“ a „politiky“. „Politici“ doposud pracovali špatně, je třeba, aby „normální lidé“ ty stávající vyhnali a z množiny politiků si vybrali jiné. To se dá aplikovat pořád kolem dokola.

  • Věc: udělení bobříka vyčůranosti za měsíc listopad 2011

    Laureátem je tentokrát prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, Csc.

  • Glosa na pondělí: Babiš v ČT a co z toho plyne

    Základem dosavadní politické hry bylo, že ODS a ČSSD přesvědčovaly veřejnost o nesmiřitelné povaze jejich konfliktu. Teď přichází někdo třetí a s oběma nechce mít nic společného, protože jsou jedni za osmnáct a druzí za dvacet bez dvou.

  • Glosa na středu: Zasloužíme si něco lepšího?

    U příležitosti výročí listopadového převratu přišla agentura SANEP se zajímavým průzkumem veřejného mínění. Týká se jaksi komplexně stavu české společnosti, toho, co si lidé myslí o přítomnosti a o minulosti.

  • Glosa na pátek: Pryč s kapitalismem, ať žije demokracie!

    Letošní výročí 17. listopadu 1989 proběhlo ve znamení demonstrací. Demonstrace jsou vesměs protivládní – to je ve svobodných poměrech normální, pro vládu se demonstruje jen v situacích výjimečných.

 

 

  • Čtyři dny, které otřásly radnicí

    Bylo by velmi neblahé věřit, že „to o co jde“, např. boj proti korupci, stojí za to, aby se nebraly ohledy na formu. Jenže demokracie stojí a padá s ohledem na formu. Výměna na radnici byla věcně zvládnutá na jedničku, formálně je proč se mračit.

  • Glosa na úterý: Děkan zmizel a zase se objevil

    Setrvalé napětí, které ovládá náš politický a vůbec veřejný život, vytváří jakési zvláštní silové pole, v němž se dějí věci, které bychom jinak měli sklon označovat za nadpřirozené. Mezi ně patří i zmizení a opětné objevení se děkana PF ZČU Růžičky.

  • Glosa na středu: Syčák na syčákovi sedí

    Pražská koalice explodovala náhle a bez varování. Zaskočen byl mimo jiné i primátor Svoboda a předseda ODS Nečas. Přitom nálož odpálil šéf pražské organizace strany a požehnalo mu to jednomyslně jak vedení pražské ODS, tak klub ODS v pražském zastupitelstvu.

  • Glosa na čtvrtek: Rusko – nebezpečný spojenec

    Ruský prezident Medvěděv hodlá prý v nejbližší době vyhlásit, jaká protiopatření podnikne Moskva v případě, že s ní Západ nebude loajálně spolupracovat, pokud jde o protiraketovou obranu.

 

 

  • Hovoří národní mluvčí

    Mluvčího má u nás prezident, premiér, a nyní i český národ. Je jím pan Luboš Palata. Jmenoval se sám, naposled se k funkci otevřeně přihlásil v pondělních LN.

  • Glosa na pondělí: Krize neskončila, nýbrž začala

    Blesková změna koalice na pražské radnici získala uznání zprava i zleva. To byl ale jen první dojem. Teď se ukazuje, že věc není zdaleka uzavřená.

  • Glosa na úterý: Slovenská vláda opět boduje

    Slovenská iniciativa „Ďakujeme, odchádzame“ velmi připomíná její starší českou sestřičku.

  • Glosa na pátek: Zatracená smůla!

    Pondělí je zjevně den, kdy čeští politici a lobbyisté vyrážejí do restaurací, aby si trochu ulevili od namáhavé každodenní lopoty. Učinili tak i pánové Janoušek, Hrdlička, Šťastný, Richter, Bém, Blažek ad.