indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.9. - 30.10. 2009

Archiv

Co týden dal 1.9. - 30.9.2010

 

 

 

 

 

  • Štvanice pokračuje

    Co vlastně chtějí modří kořeni z ODS? Koalici nebo opoziční smlouvu s ČSSD?

  • Slovanství a česká národní identita

    Ideový základ, který má své kořeny v západním, evropském křesťanství, je pro naši národní identitu podstatně důležitější než (při vší úctě) jazyková příbuznost češtiny třeba s bulharštinou či ruštinou. Polemika s E. Hahnovou.

  • Glosa na pondělí: Věci veřejné v předvolební ofenzívě

    Ministr vnitra John dal ODS a ministru Pospíšilovi ultimátum, podobné tomu, které kdyby zaslalo rakousko-Uhersko Srbsku: buď vyhodíte nejvyšší státní zástupkyni Veseckou, a to do začátku voleb, nebo tato vláda není vládou práva a boje proti korupci a my v ní nechceme být.

  • Glosa na čtvrtek: Soudcokracie nebo autokracie?

    Prezident Václav Klaus vyzývá poslance k tomu, aby přistřihli křidélka Ústavnímu soudu.

  • Glosa ma pátek: Pakt s kozly v Bártově zahradnictví

    Pan Bárta nyní povolal do svého poradenského sboru předsedu ekologické aktivity „Děti země“ Miroslava Patrika, známého blokátora stavby dálnic v ČR. Panu Bártovi jde přitom o dva vesměs ušlechtilé záměry: za prvé, politici a „ekoaktivisté“ by si měli lépe rozumět; a za druhé, pan Bárta chce mít aktivity pod dohledem.

  • Dohánění ztraceného času

    V této rubrice se pokouším v rychlosti shrnout, co jsem zameškal během své nemoci. Rubriku pravidelně denně rozšiřuji – jen mezi 7. a 15. srpnem ne, to jsem na dovolené.

 

 

  • Problém jménem Terry Jones

    Je to opravdu divná věc: hned na první pohled se pozorovateli zvenčí zdá, že USA už nemohou unést tíhu své ústavy. Americká společnost se jeví jako nadměrně svobodná, když ji politici poměřují s nynějším rozhořčením všude na světě, a zejména v islámských kruzích, a zejména v těch radikálních.

  • K polemice Petra Sokola

    Několik poznámek na okraj autorova článku z 13. září t.r. v Lidových novinách.

  • Macháček a lobbismus

    Mediální lobbista je novinář, který prosazuje zájmy nějakého politického uskupení nebo nějakého politika. Zda ze to bere peníze, se většinou nedá potvrdit ani vyvrátit, předpokládejme tedy, že to naši mediální lobbisté dělají z čirého idealismu. Polemika s Janem Macháčkem.

  • Glosa na pondělí: Turecko – náš vzor

    Referendum v Turecku je pro nás zajímavé hlavně v tom, jak snadno lze srovnat nynější turecký vývoj s Klausovým úporným zápasem se soudní mocí.

  • Glosa na úterý: Bílý kůň?

    ODS kandiduje na pražského primátora někdejšího prezidenta ČLK MUDr. Bohuslava Svobodu.

  • Glosa na středu: Eurohysterie na francouzský účet

    Francie má problém: stala se v posledních pár letech zaslíbenou zemí pro imigranty z Rumunska. V duchu politické korektnosti je nutno napsat (smí-li se to vůbec) že v převážné většině jde o rumunské Romy, často bez dokladů, pobývající (zase v převážné většině) v nelegálních kempech.

  • Glosa ma pátek: Mausoleum

    V Ústí n.L. vznikne museum, mapující dějiny „německy mluvících obyvatel Česka“. Má prý znamenat přelom v česko-německých a v česko-rakouských vztazích.

 

 

  • Návrh na nové logo Policie ČR

    Návrh vzešel z posledních bouřlivých událostí ve vestibulu ministerstva vnitra.

  • Plán na proces

    Přišel s ním pan James de Candole, partner poradenské firmy Candole Partners. Proces má být jednak soudní (s exnáměstkem Kopřivou), jednak obrodný (obrodit se má TOP09, která je u nás zřejmě korupcí prolezlá nejvíc).

  • K čemu je dobrá OSN?

    OSN nikdy nebude fungovat jako společenství světových demokracií, pečující o mír a blahobyt na světě. Má šanci působit jako fórum, kde se čubčí synové s čubčími syny pokoušejí dohodnout o nutných technických záležitostech, umožňující zmírňovat probíhající konflikty a zabraňovat novým. Moc dokonalé to nikdy nebude.

  • Glosa na středu: Ledy se hnuly aspoň na ulici

    Včera demonstrovali policisté, civilní zaměstnanci armády a vojáci, státní úředníci nejrůznější úrovně, zdravotníci a učitelé, tedy státní zaměstnanci. Demonstroval stát. Obyčejní občané měli zase jednou příležitost všimnout si, jak je silný.

  • Glosa na čtvrtek: Nepodceňujte ten signál!

    Po pražské demonstraci je před rozcestím je i vláda. Prokázat vůli ke kompromisu je praktické a slušné, ale ještě důležitější je prokázat pevnost a soudržnost. Je to velká zkouška, a může se stát, že pestrost, různost zájmů a vzájemná konkurence vládních stran je tak velká, že v ní neobstojí.

  • Glosa na pátek: Medvědí služba Martě Kubišové

    Petice je nešťastná: za prvé, nepříznivý osud sem, nepříznivý osud tam, paní Vondráčková a pani Kubišová jsou si dnes před zákonem rovny, a není možné morálními argumenty problematizovat právo paní Vondráčkové obrátit se k soudu tam, kde se cítí být poškozena. A za druhé, signatáři petice dávají nepřímo najevo nedůvěru, že soud by případně mohl rozhodnout nespravedlivě.

 

 

  • Co bude s ČSSD?

    Pokus o ČSSSD s lidskou tváří bude obtížný. Ne jedné straně jsou tu revizionisté a oportunisté typu hejtmana Haška a místopředsedy Onderky, na druhé straně centristé typu „statutárního místopředsedy“ Sobotky, který by rád lidskou tvář obohatil o trepifajxlovskou razanci.

  • K článku Petra Uhla o Demokratické iniciativě (čtenářský dopis)

    Článek Petra Uhla „Demokratickou iniciativou proti Chartě 77“, který jste zveřejnili 20. září t.r., obsahuje řadu nepravd, polopravd a nepřesností. Jako někdejší místopředseda a tajemník DI cítím povinnost vyjádřit se k těm hlavním (a jenom k nim) osobním dopisem.

  • Pár poznámek k Demokratické iniciativě

    Demokratickou iniciativu lze jistě kritizovat. Napřed se o tom, co byla, musí vědět něco víc, než co o ní ví pan Uhl.

  • Glosa na středu: Prezident Klaus staví barikádu

    Česká republika má problém: je jím výjimka z Lisabonské smlouvy, týká se platnosti, přesněji řečeno neplatnosti unijní Listiny lidských práv. Prezident Klaus si ji loni položil jako podmínku, aby mohl smlouvu podepsat.