indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.5. - 31.5. 2012

Archiv

Co týden dal 1.5. - 31.5.2012

 

 

 

 

 

  • Květen – měsíc nenávisti

    Vzpomínání na válku a její ukončení je u nás spojeno s navozením společenské atmosféry, jaká tu vládla v květnu 1945. Patřily k ní zjitřené emoce a notná dávka nenávisti k poraženému nepříteli, v té době svým způsobem pochopitelné.

  • Nedokončená transformace

    „Systém“, do něhož jsme spadli po roce 1945 nebyl jen neefektivní, ale i barbarský a nelidský. Aby zavedení bylo úspěšné, bylo zapotřebí přetrhat vazby k naší minulosti a k okolí. Teď je nutné tyto vazby obnovit. Církevní restituce jsou v tomto ohledu klíčová záležitost.

  • Glosa na středu: Kandidáti na prezidenta: Sněhurky a trpaslíci

    Prezident má v našem ústavním systému na jedné straně velkou šanci být velmi populární: nemůže skoro nic dělat. Zdá se tedy, že jde jen o to, aby to nic dělal klidně a důstojně.

  • Glosa na čtvrtek: Zajde ODS na členské úbytě?

    ODS přichází o pozici jednoho ze dvou dominantních útvarů českého politického systému (druhý je setrvale ČSSD). Je sice nejsilnější pravicovou stranou, ale stává se zároveň stranou marginální.

  • Glosa na pátek: Tluchoř leze z díry, vystrkuje kníry

    Labilní pozice vlády, která nemá v PS přesvědčivou většinu, se promítá i do útrob nejsilnější vládní strany. Ani setrvale klesající preference ODS stranickým lídrům moc klidu nepřidají.

 

 

  • Květen – měsíc nenávisti

    Vzpomínání na válku a její ukončení je u nás spojeno s navozením společenské atmosféry, jaká tu vládla v květnu 1945. Patřily k ní zjitřené emoce a notná dávka nenávisti k poraženému nepříteli, v té době svým způsobem pochopitelné.

  • Glosa na pondělí: Kravýýý bučáľi…

    Tak k nám zase přiletěli z východních krajů „legendární Alexandrovci“. Děje se tak nepochybně v rámci oživení atmosféry let 1945-8, a k tomu se nejlépe hodí měsíc květen: právě tehdy nás totiž, jak jsme se učili od dětství ve škole, „osvobodila Rudá armáda“.

  • Glosa na úterý: Kraken má problém

    Od pondělka od večera probíhá rozsáhlá policejní akce, během níž byl zadržen MUDr. David Rath, středočeský hejtman a poslanec PS PČR – a s ním dalších sedm lidí.

  • Glosa na středu: Dr. Rath jako fenomén naší doby

    Pan doktor Rath mi vždycky připadal jako ztělesnění toho špatného, co se do české politiky nahrnulo díky chybám, neschopnosti a bezmocnosti politických lídrů z doby hned po listopadu 1989, ať už horovali pro „pravdu a lásku“ nebo „neviditelnou ruku trhu“.

 

 

 

 

 

 

  • Glosa na pondělí: Co čeká zítra dr. Ratha?

    Základní problém, který stál před Sněmovnou, byl, zda umožnit veřejné projednávání Rathova případu. S tím souvisí otázka, co všechno veřejné projednávání obnáší, a taky zda Sněmovna umožní, aby v jednací síni byli přítomni Rathovi obhájci a dostali právo vystoupit.

  • Glosa na středu: Poslanec Rath hovoří k národu

    Včera odpoledne se v Poslanecké sněmovně potvrdilo to, co bylo předem jasné: poslanci drtivou většinou odsouhlasili vydání svého kolegy MUDr. Davida Ratha k trestnímu stíhání.

  • Glosa na pátek: Výbuch lidového hněvu

    K výbuchu došlo včera před ministerstvem financí. Hněv lidu byl nasměrován proti ministru Kalouskovi, hlavnímu zemskému škůdci.