indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 28.2. 2009

Archiv

Co týden dal 1.2. - 28.2.2010

 

 

 

 

 

  • Nenávist až za hrob

    Případů, jako je ten z Nového Boru z června 1945, byly stovky. Pozoruhodné je, že se skupina současných obyvatel Nového Boru na událost rozpomněla, a spolu s pozůstalými a za podpory těsné většiny městského zastupitelstva prosadila památník zastřeleným.

  • Bandera, Horthy, Beneš

    Prezident Klaus vystoupil ve čtvrtečních Lidových novinách proti chybným a škodlivým názorům Luboše Palaty na prezidenta Beneše a vyzývá národ, že se s něčím takovým „nesmíme smiřovat“.

  • Dokument: Náhrobní kameny jako vodomíra

    V některých českých městech a obcích zamýšlejí zřídit památníky zločinů, spáchaných na Němcích po konci války. Komunisté a nacionalisté agitují proti „nacistickým pomníkům“. Článek Karla-Petera Schwarze z Frankfurter Allgemeinen Zeitung

  • Glosa na úterý: Tlusťochy nelze zrovnoprávnit!

    Pořádek je věc jednoduchá a snadno realizovatelná. Jeho výsledky lze předvídat – budou se v trochu jiné podobě podobat tomu, co kdysi způsobila v USA prohibice. Svoboda naproti tomu znamená nepořádek: člověk si může ničit zdraví a zkracovat život a lékař ho na to může nanejvýš upozornit.

  • Glosa na středu: Hrozí ODS Klausův návrat?

    Z Hradu a z hradního se okolí šíří zprávy že by se někdejší demiurg strany do ní mohl tím či oním způsobem vrátit. Jejich šiřitelé nepatří k těm právě nejvýznamnějším osobnostem, zajímavé je spíš, komu v ODS dělají radost.

  • Glosa na čtvrtek: Vybíráme si sousedy

    Factum Invenio uspořádalo průzkum veřejného mínění na téma: kho byste nechtěli za souseda. Celých 40% lidí by si nepřálo Izraelce Izraelce pro jejich údajné násilnické sklony.

 

 

  • Je třeba se rozhodnout

    Hlavní náš problém je ohrožení svobody, vnitřní a vnější bezpečnosti naší země. Nezakryté snahy omezovat svobodu slova, „politika mnoha azimutů“.

  • Glosa na úterý: Diplomacie nic nespraví

    Kardinál Vlk se před časem loučil s funkcí víceméně depresivně. Bude „diplomat“ Duka úspěšnější?

  • Glosa na čtvrtek: Normalizace Ústavu pro studium totalitních režimů

    Ústavu se z různých stran dostávalo výtky, že je zpolitizovaný. Ve skutečnosti pravý opak je pravdou. Ústav vznikl proto, že psát a vědecky bádat o nejnovější historii znamenalo být vystaven spoustě mocných politických tlaků. Měla tedy vzniknout instituce podpořená státní autoritou, která by těm tlakům měla bránit.

  • Glosa na pátek: Mediální Panduři v akci

    Co bude znamenat rozfoukávaný skandál kolem nákupu vojenských transportérů pro výsledky voleb.

 

 

  • Jak se likviduje ústav

    Jsme tedy zase ve stavu, kdy se politické likvidaci institucí jako Ústav pro studium totalitních režimů nedá zabránit. To neznamená, že se nedá dělat nic.

  • První dojmy z Vize 2020

    Celkový první dojem z mlžného oparu, zvaného Vize 2020: před českou politikou stojí konkrétní a naléhavé úkoly. Braintrust ODS odpovídá obecným ideologizováním a legračně krkolomnými návrhy.

  • Glosa na pondělí: Smrt politikům!

    Zeman nemá v kritice OS pravdu: obstrukce je politický nástroj. Je to ovšem politický nástroj krajní a musí být legitimován. Dnešní stav PS Občanským demokratům tuto legitimaci beze zbytku dává.