indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.11. -30.11. 2017

Archiv

Co týden dal 1.11. - 30.11.2017

 

 

 

 

 

  • Mirek Topolánek chce zasypávat příkopy

    Mirek Topolánek prohlásil na tiskové konferenci, kde oznámil svou kandidaturu na prezidentskou funkci: „Přestože jsem kontroverzní, jsem schopen spojovat a zasypávat příkopy v rozdělené společnosti.“ To je kulantní řeč prezidentského kandidáta jako z nějaké učebnice. U nás bohužel nejde o to, příkopy zasypávat, ale naopak usilovat o to, aby se vytvořil na správném místě správný příkop.

  • Soudkyně se nám odtrhla

    Zastíněna povolebním jednáním a stupňující se prezidentskou kampaní pokračuje před obvodním soudem pro Prahu kauza Nagyová, větev tzv. Poslaneckých trafik. Pokud v ní jednou bude vynesen odsuzující rozsudek, nebude to jen rozsudek nad obžalovanými, ale nepřímo i rozsudek nad tzv. Starými pořádky, tj. polistopadovým demokratickým režimem.

  • Dokáže Mirek Topolánek vzdorovat Novým pořádkům?

    Mirku Topolánkovi není možné upřít jednu zásluhu: tím, že ohlásil svou kandidaturu na funkci prezidenta, demoralizované české veřejnosti připomněl, že v této zemi v politice pořád ještě o něco jde.

  • Volební šlamastika a jak z ní ven

    V posledních letech se u nás zhroutil systém politických stran, tak jak se vyvinul v polistopadové době. V tom novém hrají významnou roli novodobí velkopodnikatelé, tedy vlastně hlavně jeden, Andrej Babiš. Je to zásadní změna: a to, co vzniklo, lze už jen stěží označit za demokracii.

  • Povolební očekávání: nelžeme si do kapsy!

    Podaří se udržet v novém prostředí aspoň zbytky demokratických struktur, hlavně opoziční demokratické strany? Takové, které nestrčí dobrovolně Babišovi hlavu do chomoutu? Bude se náš politický systém aspoň v něčem odlišovat od toho ruského?

  • Politické zemětřesení

    V sobotu vysílali na ČT 24 pořad o říjnových volbách do PS. K diskusi pozvali i mne. Bližší viz dále.

  • Něco o zákonním odporu

    Dávám tu čtenářům Událostí k dispozici plný text článku Karla Havlíčka Borovského z roku 1851: jednak proto, že ho považuji za mimořádně aktuální i dnes, v době nástupu Nových pořádků, a jednak proto, že na něj odkazuji hned ve dvou svých nových článcích.

    Karel Havlíček Borovský

  • Tuhle bitvu demokracie prohrála. Lze jen vyhrát další.

    Miroslav Kalousek v úterý oznámil, že navrhne parlamentním stranám, které si nepřejí ustavení menšinové vlády Andreje Babiše, aby zablokovaly volbu předsedy Poslanecké sněmovny.

  • Co je v dohlednu

    V posledních dnech se objevila spousta spekulací o tom, jak to všechno bude složité a komplikované, jak Andrej Babiš vlastně zas až tak moc nevyhrál, vše se povleče, a jak píše dnešní Právo, „většinová vláda je v nedohlednu“. Chtěl bych se v následujících řádcích věnovat spíš tomu, co je naopak v dohlednu.

 

 

  • Poučení z pátečního obřího happeningu

    Není tomu tak, že naše demokracie je ohrožena, jak tvrdili řečníci na pátečním karnevalu. Nýbrž je pravda, že naše demokracie se zhroutila. Dát ji dohromady bude stát mnoho práce, potu, slz, a bojím se, že i krve. A bude to trvat dlouhá léta.

  • Demokratický blok: za pokus to snad stojí

    Důležité k je, aby se demokratické strany pokusily udržet v Nových pořádcích aspoň rezidua polistopadové demokracie, a aby v té věci postupovaly koordinovaně. Zda se to povede, či zda se to vůbec může povést, nevím. Zkusit by se to však mělo.

  • Copak nám to tu roste pod rukama? Nepsaná opoziční smlouva!

    Předseda ODS Petr Fiala vyzval poslance, aby žádali po nové vládě, že neudělá nic nad rámec běžné správy ministerstev. A to až do té doby, než získá důvěru Poslanecké sněmovny. Výzva je jistě zcela na místě, bohužel se však nedá prosadit.

  • Píšťalky s sebou! V pátek začíná listopadový Masopust.

    17. listopadu se bude na Václavském náměstí konat Festival svobody: vyvrcholí prý v 19.30 hlavně na Václavském náměstí v Praze, ale jinak po celé republice, hromadným pískotem.

  • Dokáže Mirek Topolánek vzdorovat Novým pořádkům?

    Mirku Topolánkovi není možné upřít jednu zásluhu: tím, že ohlásil svou kandidaturu na funkci prezidenta, demoralizované české veřejnosti připomněl, že v této zemi v politice pořád ještě o něco jde.

 

 

  • Rekviem za Miroslava Kalouska a prezidentská volba

    Miroslav Kalousek byl v posledních čtyřech letech nejvýraznějším a nejzásadnějším zastáncem demokratických pořádků a kritikem jejich bourání. Není náhoda, že jej pan Babiš bral jako jakýsi živoucí symbol „Starých pořádků“. Změna ve vedení TOP09 je projevem asi bezděčné, ale dobře viditelné kapitulace před Novými pořádky.

  • Ani hysterie, ani defétismus

    Bývalý ministr spravedlnosti, poslanec Pavel Blažek, poskytl 20. listopadu rozhovor videokanálu DVTV. Chtěl bych k němu říci, že jistě je důležité zachovat chladnou hlavu. Zároveň platí: není možné zachovávat chladnou hlavu tím, že ji strčíme do písku. Je třeba najít jakousi střední cestu.

  • Obrysy Nových pořádků v Poslanecké sněmovně

    Dnes se začala utvářet nová Sněmovna. Pohled na ni je úděsný.

  • Naše listopadová Prague Pride: Další orgie nechumelismu

    Rekapituluji zde stručně a namátkou, co zaznělo na sobotních oslavách Dne boje za svobodu a demokracii.

 

 

  • Komupak to vrátili stát?

    Solidní skandál způsobil hned na prahu Nových pořádků novopečený předseda PS Vondráček. V otázkách Václava Moravce prohlásil k novému projednávání vydání k trestnímu stíhání poslanců Babiše a Faltýnka: „To bude zas trošku úplně jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.“

  • Václava Klause st. novým kouskům nenaučíš

    Exprezident Václav Klaus poskytl rozhovor Obmyšlené Mladé frontě Dnes. Je nevelký (zjevně je to výraz toho, jaký význam mu Nové pořádky a jejich periodika připisují). Týká se výročí tzv. Sarajevského atentátů“ z r. 1997. Základní teze je: „Sarajevo“ otevřelo cestu levici.