indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.11. - 30.11. 2013

Archiv

Co týden dal 1.11- 30.11.2014

 

 

 

 

 

 

 

  • Chartisté k Listopadu

    Tedy přesněji řečeno, 120 občanů, mezi nimi řada někdejších signatářů Charty77, se podepsalo pod dokument „Slovo k Listopadu: o svobodu je třeba bojovat“, který jsem si 14. listopadu přečetl v Parlamentních listech. Následující řádky jsou jeho kritikou.

  • Listopad 1989: převrat nebo revoluce?

    Tuto otázku si klade mnoho lidí, nevím, jaký má vlastně smysl. Řekl bych, že žádný. Klasický příklad revoluce je pro mne ta francouzská, případně „VŘSR“. Něčím podobným to, co se stalo v listopadu 1989, chvála Bohu nebylo.

  • Boj o kundu

    Listopadové výročí a prezidentovy sprosťárny: Nedopusťme, aby se dnes veřejná nezaujatá a kritická debata o tom, co a kdo má přijít, zvrhla v boj o neslušné slovo, které stojí v názvu tohoto článku.

  • Co byla Demokratická iniciativa?

    Demokratická iniciativa vznikla na podzim roku 1987 jako pokus o alternativu k původnímu „chartistickému“ konceptu nepolitického odporu proti autoritativnímu režimu. Byli jsme součástí disentu, v některých věcech jsme ovšem měli s jádrem disentu kolem Havla tvrdé spory. Příspěvek pro Bubínek revolver revue.

  • Bohumil Doležal: Na rozdíl od chartistů nám šlo o obnovení politických stran

    V Demokratické iniciativě jsme chtěli dělat politiku zároveň zásadní a realistickou v dosti nepříznivých politických poměrech. Věřím, že to je aktuální i v dnešní době, kdy se velká část z toho, co se za naší spoluúčasti podařilo vybudovat, skoro sama od sebe sesypala. Rozhovor pro E15.

  • Rozhovor Bohumila Doležala pro Parlamentní listy

    K výročí Demokratické iniciativy: Podstata demokracie spočívá v tom, že je ohrožena. Demokracie je strašně nesnadná a vratká věc a je ohrožena pořád. Řekl bych však, že v dnešní situaci je ohrožena až moc. To není důvod, proč propadat zoufalství, je to důvod, proč něco dělat. Ale rozhodně to není důvod k tomu, co dělá velká část českých žurnalistů, to znamená zastávat teorii tak zvaného nechumelismu. Jako by se nechumelilo, nic se neděje.

  • Reklama na vlastní knihu

    Jmenuje se Události, je to výbor z mých každodenních glos a komentářů, které vznikaly v letech 2000 až 2014, a vyšla právě v Edici Revolver revue. Každou z mých dosavadních knih si koupilo cca 200 čtenářů. Neváhejte prosím, a zařaďte se tentokrát mezi těch 200 i Vy!

 

 

  • Odcházení Jiřího Kubíka

    V MfD se loučí dosavadní ředitel redakce Jiří Kubík. O tom, že končí, se už delší dobu mluví tak intenzivně, že se to před dvěma měsíci doneslo i ke mně, a čekal jsem, jakým způsobem to bude veřejně podáno. Tušil jsem, že to bude zábavné. Taky že ano.

  • Rozhovor pro TA3

    V úterý 18. listopadu jsem poskytl rozhovor slovenské televizní stanici TA3. Tématem byl – jak jinak – Miloš Zeman, demonstrace v Praze a vše, co s tím souvisí.

  • Protizemanovské demonstrace

    Hned 17. listopadu večer jsem napsal do rubriky Co týden dal malý improvizovaný komentář k protizemanovským demonstracím v Praze. Protože rubrika ležela přes dva týdny ladem, obávám se, že si ho nikdo nevšiml. Proto na něj upozorňuji zde.

 

 

  • K čemu budou lednové oslavy osvobození Osvětimi?

    Chystané pražské a terezínské oslavy osvobození Osvětimi jsou z hlediska existenčních zájmů České republiky politicky velmi neprůhledná, problematická a zároveň nebezpečná věc. Snadno se mohou dostat do režie Vladimira Putina a jeho českých spojenců.

  • Korespondence s Lubošem Dobrovským

    Na můj článek Chartisté k Listopadu reagoval vzápětí jeden ze signatářů, Luboš Dobrovský. Výměnu mailů, které proběhla, tu s jeho souhlasem dávám k dispozici.

  • Proslov na prezentaci mé knížky Události, 2014

    Ve čtvrtek se konala v kavárně Jericho prezentace mé knížky Události, která vyšla v knihovně Revolver Revue. Pořadatelé mne poprosili, abych na ní krátce promluvil. Zde je text mého vystoupení.

  •