indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.7. - 31.7. 2017

Archiv

Co týden dal 1.7 - 31.7.2017

 

 

 

 

 

  • Konec „Starých pořádků“

    Polistopadový režim se v letech 2011-2017 dosti uboze zhroutil sám do sebe. Není škoda ani jeho samotného, ani jeho padlých papalášů. Škoda je jen té jistě nedokonalé úrovně svobody, demokracie a vlády práva, o niž teď víceméně přijdeme. Náprava bude trvat léta, možná desetiletí.

  • Porcování Sobotky: ČSSD dala před bitvou přednost kapitulaci

    Rozdíl mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou je zjevně v tom, že první přišel se špatným, zlým programem, který dokázal zcela důsledně realizovat; kdežto druhý měl správný, dobrý program, jejž pořádně uskutečňovat nedovedl.

 

 

  • Poznámka editora Událostí

    Ke změnám v obsahu Událostí v souvislosti s tím, že jsem ukončil spolupráci s Fórem 24.

  • Nekrolog za sebevraha

    Omlouvám se za ten poněkud cynický titulek. Ve skutečnosti jde o vážnou věc. A měla by nás nějak oslovit. Ve čtvrtek tragicky zahynul přední český odborník na trestní právo doc. Jiří Herczeg. Nechtěně, ale asi výmluvně zasáhl do událostech v justici a asi taky politice posledních týdnů. Chtěl bych to připomenout.

  • Babišovská volební kampaň

    Žijeme v době, kdy „díky“ nové zákonné úpravě člověku, který si dá na plot třeba „volím TOP09“, hrozí pořádná pokuta. V téže době provozují Lidové takovouhle skrytou volební antikampaň proti Babišovým politickým konkurentům. Těm novinám, co nejsou obmyšleny, to zjevně vůbec nevadí.

  • Pár poznámek k průzkumu Median

    V pátek zveřejnila agentura Median volební model pro volby do PS z července t.r. Připadá mi zároveň věrohodný a neradostný.

  • Pejskové, blechy, koalice

    Ve čtvrtek 27. 7. jsem dostal příležitost vystoupit v pořadu ČT 24 Události, komentáře k tématu Rozpad předvolební koalice KDU-ČSL a STAN. Bližší viz dále.

  • Proč demokracie ve východní Evropě neuspěla

    U nás jde o celkovou degradaci stavu společnosti: o plíživý posun od demokracie a právního státu k autokracii a ke státu prokurátorskému a policejnímu. Říjnové volby nejspíš otevřou cestu k dalším a velmi výrazným změnám. Problémem ve východní Evropě (i u nás) je nefunkční politika. Proti nedemokratické stabilitě a jednotě je třeba postavit pluralitu.

  • Poslanecké trafiky znovu na paškále

    V okurkové sezóně se před Obvodním soudem pro Prahu 1 znovu naplno rozběhl proces tzv. poslaneckých trafik. Tentokrát je z politiků obžalován už jen expremiér Nečas. Tato klíčová věc rozkrývání „protikorupční hydry“ není dosud uzavřena. Pokud by se tak v příštích třech měsících stalo, byla by to ve vzrušené době před volbami příjemná legitimace pro protagonisty čtyřletého účtování se „Starými pořádky“.

  • Ukončení spolupráce s Fórem 24

    Šéfredaktor Šafr si nově stanovil podmínku, že hodlá po „kmenových autorech“ Fóra 24 požadovat, aby nepublikovali jinde. To je pro mne nepřijatelné, a proto jsem se rozhodl spolupráci s Fórem 24 ukončit.