indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.6. - 31.6. 2016

Archiv

Co týden dal 1.6 - 31.6.2016

 

 

 

 

 

  • Mediální proces se Zdeňkem Bakalou

    Novináři bakalovských médií nijak nezodpovídají za Bakalovo podnikání v OKD. Zároveň se po dlouhá léta těšili jeho podpoře: I z těchto důvodů by měli mít zájem na tom, aby jeho „případ“ byl pojednán spravedlivě a se zvážením všech okolností – a nedělat „mrtvé brouky“ v situaci, kdy jde o kus mediální svobody v České republice a zároveň taky o kus jejich vlastní svobody.

  • Bakaliáda

    Podnikatel (a miliardář) Zdeněk Bakala je na paškále už pár měsíců. V posledních dvou týdnech se ovšem rozjela skutečná Akce Bakala.

  • Daniel Kroupa se zlobí a píše manifest

    Na okraj svěžího textíku, který jsem si předevčírem se zájmem přečetl na facebookovém profilu Daniela Kroupy.

 

 

  • Boj o policii: studená občanská válka v ČR

    ČSSD by dnešní krizi měla hájit nikoli Pravdu a Lásku, ale obyčejnou demokracii, která spočívá v dodržování formálních procedur. A je povinností všech demokratů a zejména demokratických stran z opozice ji v této věci jednoznačně, silně a hlasitě podpořit.

  • TOP09 a ODS se to týká taky!

    Měli bychom se rozhodnout, zda dáme přednost Novým pořádkům, Babišovi, Zemanovi a silám Velké Protikorupční revoluce nebo parlamentní demokracii, pro niž jsme se rádi a svobodně rozhodli po listopadovém převratu z roku 1989. To platí zejména pro ochromené strany demokratické opozice, ODS a TOP09.

  • Změní se Česká republika v policejní stát?

    Na okraj „aféry Šlachta“: Politická situace v České republice je den ode dne jasnější. Je zjevné, že pod praporem „boje proti korupci“ se ve skutečnosti vede boj proti „standardním (rozuměj demokratickým) politickým stranám“ - a to znamená proti samotným základům parlamentní demokracie.

  • Na prahu „nového uspořádání moci“

    Aféra Šlachta, mimořádná schůze Poslanecké sněmovny o privatizaci OKD. Dva ataky proti Starým pořádkům (polistopadovému demokratickému režimu) v boji o „nové uspořádání moci“.

 

 

  • Politická krize: To hlavní nás teprve čeká

    Hlavní úkol pro příští týdny a měsíce zní: je třeba demokratickou cestou dnes a denně zvládat vleklou a stupňující se agonii nemravného konkubinátu mezi (některými) demokraty a Andrejem Babišem.

  • Nové pořádky versus polistopadová demokracie: pořád ještě není rozhodnuto

    Jde o střetnutí Nové pořádky versus polistopadová demokracie. Teď, ve středu 15. 6. v 12.00 hod. pořád ještě není rozhodnuto. A záleží na tom, kam se postavíte.

  • „Opustíš-li mne, zahynu“

    Jde o to, aby se demokratické síly ve společnosti dokázaly spojit. Proti parlamentní demokracii stojí uskupení, jemuž jako žhavé centrum vévodí ekonomicko-politicko-mediální impérium oligarchy Babiše. Na ně jsou svými zájmy zrovna teď napojeny část státních zastupitelství a významný policejní útvar. A taky „protikorupční nezávislé iniciativy“, které simulují hlas lidu. Demokracie je slabá a opuštěná a žádá, abychom se jí ujali. Rozhovor pro Parlamentní listy.

  • Ministr Chovanec v ČT: komu není pomoci…

    Pozice ČSSD je krajně nešťastná. Bojuje v tuto chvíli o holý život proti Babišovým mediálním furiím – ale sama si předtím oligarchu jako politický fenomén stvořila, tím, jak pomáhala rozpoutat a živit revoluční protikorupční běsnění a každá pomoc jí při tom byla dobrá.

 

 

  • Je to podobné jako v únoru 1948, ale o fous lepší

    Poté, co premiér Sobotka a ministra Chovanec odrazili poměrně hladce a energicky útok Andreje Babiše na policejní reorganizaci, mohlo by se zdát, že bude nějakou dobu klid. Ve skutečnosti se revoluční síly poměrně rychle zformovaly k protiútoku.

  • Proč si nepřeju „brexit“

    Osou západního demokratického společenství byly vždycky, dávno před vznikem EU, anglosaské země, Velká Británie a USA. Díky nim jsme i my zakotveni v liberální demokracii, v tradici politického realismu a umírněnosti, v odporu k radikalismu a fanatismu. Odchodem Velké Británie z EU se osa zlomí.

  • Případ soudkyně Králové

    Smyslem veřejné činnosti není prosazování Pravdy a Lásky všemi prostředky, jak to činí fanatici. Je jím prosazování práva a spravedlnosti v konkrétních věcech a dodržování procedur.

 

 

  • Brexit, Evropská unie a my

    Naše povinnost teď není známkovat Brity, ale ptát se, co to pro nás bude znamenat, a jak jsme se na tom, co to pro nás bude znamenat, spolupodepsali.

  • Literárně kritická tvorba Jana Lopatky jako politikum

    „Zlatá šedesátá“ byla odpudivá, tragikomická doba a srpnová ruská intervence z roku 1968 byla jejím úděsným, ale logickým vyvrcholením. Přesto byla po listopadu 1989 v podstatě přejata do literárního i všeobecného povědomí tak, jak ji tehdy jejich čelní představitelé předváděli. Příspěvek na konferenci Jan Lopatka, pořádané Revolver Revue 9. června 2016.