indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.6. - 30.6. 2013

Archiv

Co týden dal 1.6 - 30.6.2014

 

 

 

 

 

  • Kvalita demokracie se podstatně snížila

    To, co tu po listopadu 1989 vzniklo, nebylo ani náhodou ideální. Zároveň to byl jediný lidský režim, v němž mi bylo dopřáno žít. Ze svých skrovných sil jsem se snažil už před listopadem 1989 přispívat k tomu, aby jednou vznikl. Stejně jako jsem kdysi usiloval o jeho vznik, chci ho teď, když je ve rozkladu a ohrožen, bránit ho před nezodpovědnými hysterickými radikály a různými rozdováděnými miliardáři. Rozhovor pro internetový server E15.

  • Řeč v Plzni

    Město Plzeň se letos rozhodlo udělit mi Cenu 1. června. Cena se udílí každoročně u příležitosti výročí masových demonstrací proti komunistickému režimu z 1. června 1953 po vyhlášení „měnové reformy“ těm, kteří přispěli k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti, a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize (v minulosti ji dostali mj. Václav Havel, Pavel Tigrid nebo Ivan Martin Jirous). Při předání ceny jsem přednesl krátkou řeč, kterou tu dávám k dispozici.

  • Od demokracie k autokracii a oligarchii

    Jsem zásadní a přesvědčený zastánce „starých pořádků“. Úvodní slovo v diskusi v politické situaci, kterou požádal v Plzni Klub na obranu demokracie ve spolupráci s Plzeňskou radnicí u příležitosti udělení ceny 1. června. (Cenu jsem letos dostal já).

  • Rozhovor pro bubínek Revolver revue

    Dávám tu k dispozici rozhovor, který koncem minulého týdne vedl Adam Drda pro Bubínek Revolver Revue. Rozhovor vznikl těsně před tím, než jsem v Plzni obdržel cenu 1. června.

 

 

  • Petice Pomozme Ukrajině

    Vážení čtenáři, dovoluji si Vás upozornit na výzvu KOD, Občanského institutu a Konzervativní strany, jejíž text najdete nahoře v části věnované KODu. Její text si můžete přečíst a svůj podpis připojit zde.

  • Babišův New Deal, jeho politici a žurnalisté

    Vstup lidí typu Andreje Babiše do české politiky otvírá novou éru v dějinách České republiky. Za ním nastupují další. A nezapomínejme ani na žurnalisty.

  • Noam Chomski a disidenti

    Noam Chomski vyčítá českým a vůbec východoevropským disidentům, že dost netrpěli.

 

 

  • Proč musíme pomáhat Ukrajině

    Není možné, aby ti, na něž se Ukrajina obrátila v naději na pomoc, zasedli ve „věci Ukrajina“ ke společnému stolu spolu s těmi, proti nimž se pomoci dovolává, a navíc ještě s jejich pátou kolonou v postižené zemi. Bylo by to typicky orwellovské posezení farmářů s čuňaty.

 

 

  • Ukrajina, Rusko a my

    . Jak budou zmíněné garance Budapešťského memoranda fungovat, teprve uvidíme. Zatím jen Spojené státy uvalily na Rusko za jeho agresi poměrně citelné sankce. Naše vláda se k sankcím staví odmítavě a ke konfliktu se staví neutrálně. Dokonce se u nás najde poměrně dost lidí, kteří se Ukrajině veřejně vysmívají. I kdyby se nás to opravdu netýkalo, je to ubohé. Jenže ono se nás to také týká. Likvidace Ukrajiny není jediný ruský agresivní projekt.

    Karel Štindl

  • Současná polská vláda je v ohrožení

    Jde v případě polských odposlechů opravdu o vzpouru občanů proti kabinetní politice?

    Karel Štindl

  • Proč musíme pomáhat Ukrajině

    Není možné, aby ti, na něž se Ukrajina obrátila v naději na pomoc, zasedli ve „věci Ukrajina“ ke společnému stolu spolu s těmi, proti nimž se pomoci dovolává, a navíc ještě s jejich pátou kolonou v postižené zemi. Bylo by to typicky orwellovské posezení farmářů s čuňaty.