indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.4. - 30.4. 2018

Archiv

Co týden dal 1.4. - 30.4.2018

 

 

 

 

 

 

 

  • Rozhovor pro E15

    Když se lidé zajímají o politické dění a dávají najevo svůj nesouhlas, je to vždycky dobře. I půl roku po volbách. Zároveň je nesouhlas málo platný, když nevíme, co chceme. A takovéhle vědomí na náměstích nevznikne.

 

 

  • Soudní moc v Nových pořádcích nebude nezávislá

    Dnešní den (tj. středa) přinesl několik zajímavých zpráv. Všechny se tak či onak dotýkají jednoho jediného a pro budoucnost dosti klíčového tématu: jaké bude postavení soudní moci v Nových pořádcích, které se u nás etablovaly říjnovými volbami do PS a byly potvrzeny prezidentskou volbou.

  • Vystoupení na demonstraci v Plzni

    Dostal jsem nabídku, abych vystoupil 9. dubna na demonstraci v Plzni, a velmi rád jsem ji využil. Mluvil jsem tam jako předseda Klubu na obranu demokracie. Moje základní téma bylo: demokracie se nám v posledních letech pod rukama mění v autokracii, oligarchii a buranokracii. Protože z mého vystoupení citovali v tisku (např. Právo následující den), dávám ho tu k dispozici vcelku.

  • Latentní ústavní puč

    Na okraj názorů prof. Jana Kysely v Právu. Naše ústava je, pokud jde o vymezení pravomocí prezidenta, dosti nedokonalá. Upozorňuji jen, že ústava, která by dokázala dokonale spoutat někoho takového, jako je Miloš Zeman, se nedá napsat.

  • Úřady vyšetřují investigativní novináře

    Zaráží mne všeobsáhlý apel prohlášení na „politiky“. Apelují tedy i na Miroslava Kalouska, který jak známo může za všechno, na Petra Fialu, či snad dokonce i na Bohuslava Sobotku? Proč se neobracejí přímo na vládu, tuto dnešní vládu, jejího premiéra a ministra vnitra, kteří za činnost „orgánů“ opravdu zodpovídají?

  • Jednání ČSSD s ANO ztroskotala

    Poukazuje se na to, že podmínky, které si ČSSD klade, jsou zcela nepřiměřené. To je ale třeba upřesnit. Nepřiměřená je představa, že tak poměrně slabý a nezkonsolidovaný politický útvar, jakým ČSSD je, bude schopná v rámci koaliční spolupráce Babišovu rodinnou firmu vůbec nějak ovlivnit.

 

 

  • Skončí koalice s babišisty rozštěpením ČSSD?

    Ministři za ČSSD v Babišově kabinetu, včetně předsedy strany Hamáčka, budou v roli Fierlingerů pod Gottwaldem, kolaborantů nesoucích plnou spoluodpovědnost za celkovou povahu i jednotlivé excesy Babišovy vlády, tj. státu jako oligarchovy rodinné firmy.

    Jan Scheinost

  • Politická situace: kolik je vlastně hodin?

    Proběhly demonstrace, které se konečně týkají podstaty věci: tou je, stručně řečeno, nejen Zeman, ale zároveň a především Babiš. Ty demonstrace jsou nepřehlédnutelné, i když pořád o hodně slabší ve srovnání s těmi, které pamatujeme nejen z roku 1989, ale i z druhé poloviny devadesátých let. A jsou (až na výjimky) podivně beztvaré.