indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.3. - 31.3. 2018

Archiv

Co týden dal 1.3. - 31.3.2019

 

 

 

 

 

  • Nechumelismus druhé generace

    Základní otázka, která se už delší dobu probírá a jíž se dotýká i zmíněná diskuse, zní: stalo se v posledních letech (2013–2019) v české politice něco zásadního, převratného, a to v negativním slova smyslu? Poznámky na okraj diskuse, vyvolané rozhovorem Dalibora Balšínka pro Český rozhlas Plus.

  • Teď jde o Ústavní soud

    Ústavní soud je v současné době jednou z posledních viklajících se skobiček, na nichž pořád ještě drží dnes už chatrná troska „Starých pořádků“, demokratického právního státu. Je třeba, aby mu i v jednotlivostech demokraté zprava, zleva i zprostředku věnovali pozornost.

  • Ústavní soud v Nových pořádcích

    Před Ústavním soudem stojí nyní základní otázka: platí ještě v České republice zásada: co bylo slíbeno, musí být dodrženo? Nebo už žijeme v režimu, kdy to, co bylo slíbeno, lze v libovolné chvíli zrušit? Dokáže Ústavní soud v dnešní situaci a v dnešním složení obstát?

  • Senát o zdanění náhrad církvím: rodí se naděje?

    Jde o záležitost nesrovnatelně závažnější, než je např. případ „Čapí hnízdo“. Platí u nás ještě zákony, nebo je možné je měnit podle libosti při každé politické změně? A jaká je to politická změna, když umožňuje obracet zákony a zákonnost naruby?