indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.3. - 31.3. 2018

Archiv

Co týden dal 1.3. - 31.4.2018

 

 

 

 

 

  • Demonstrace za svobodu a demokracii se moc nepovedla

    Nechci bagatelizovat dobré úmysly pořadatelů. Zaslouží si za ně uznání. K realizaci mám ovšem výhrady, které mi připadají důležité.

  • Pravda a Láska, prezidentská volba, Babišův triumf

    Asi před měsícem mne požádal Jan Dražan, abych přispěl do sborníku o právě proběhlé prezidentské volbě. Rozsah textu výrazně přerostl stanovený limit a musel jsem ho hodně zkrátit Za oběť krácení padla i tato pasáž, kterou považuji za dost zásadní.

  • Nechraňme Babiše před extremisty, chraňme Česko před Babišem!

    Náš skutečný problém není v první řadě morální a kriminální, ale politický. Naše demokracie je od samého počátku málo funkční. (To, že se moc krade, je významný, ale jen průvodní jev toho základního problému). Nepodařilo se nám udělat demokracii tím, čím má být: neustálým, nikdy nekončícím řetězem pokusů o řešení konfliktů ve společnosti v duchu spravedlnosti.

  • Koaliční jednání: je ČSSD strana sebevrahů?

    ČSSD je už z názvu socialistická strana. A z názvu je taky demokratická strana. Vede v rámci pravidel, daných demokratickou soutěží, tvrdý zápas se svými nesocialistickými oponenty. Zároveň by snad mohla vědět, že s nimi společně musí pečovat o demokratický rámec, aby se nestal kořistí i obětí různých predátorských „rodinných firem“.

  • STAN chce zachránit Andreje Babiše

    Hnutí STAN je připraveno jednat s Babišem o podpoře jeho vlády. Chce ho zachránit ze spárů extremistů.

  • Nekrolog za Jana Rejžka

    Tak by se dal nazvat včerejší příspěvek Martina C. Putny do rubriky Poslední slovo Lidových novin, jejichž Obmyšleným je Andrej Babiš. Jmenuje se „Chvála Jana Rejžka“.

  • Zeman, Babiš, ústavní řád

    Včera mne poněkud překvapily Lidové noviny Obmyšleného. Přinesly pod titulkem „Zeman i Babiš ignorují ústavní řád“ rozhovor s ústavním expertem prof. Janem Kyselou. Má titulek v tomto mediálním hájemství poněkud neobvyklý: „Zeman i Babiš ignorují ústavní řád“, a obsah rozhovoru mu odpovídá.

 

 

  • Zdvihá se revoluční vlna?

    Pohnutky, které vedou ty, co organizují nejnovější protestní akce, chápu, sdílím a považuji je za naprosto legitimní. Pokud jde o obsah a formu protestů, mám však výhrady, které považuji za nutné veřejně vyslovit. Aby odpor vůči babišovským „Novým pořádkům“ mohl být účinný, je jeho projevy třeba brát věcně a kriticky.

  • Řev dinosaura ve Vladislavském sále

    Miloš Zeman svým inauguračním projevem funguje jako barometr současného politického počasí: to, před čím nás prý chtěl hájit, se za jeho aktivního přičinění prosadilo v daleko horší podobě. V parlamentu řádí extremisté, exekutivu fakticky řídí trestně stíhaný oligarcha a většina českých médií mu z hlouposti nebo ze zbabělosti aspoň občas přisluhuje.

  • Případ Ondráček a kolaborace za totáče

    Nechci dávat absolutní rozhřešení všem, co tenkrát žili a pracovali, jen upozornit, že vydávat úsilí o to, aby loď ovládnutá bukanýry nešla ke dnu, za spolupráci s bukanýry, považuji za drzost. Dvojnásobná drzost je to v tom případě, když to dělají dejme tomu potomci těch bukanýrů. A když už jsme v rovině příměrů, musím taky upozornit na to, že např. sexuální delikvent není kompetentní posuzovat, zda se oběť při jeho ataku dostatečně bránila.

 

 

  • Krach české polistopadové demokracie

    Tyto řádky vznikly v polovině února jako příspěvek do sborníku „Proč“, který má podtitul "Proč je Zeman prezidentem. A proč jsme tam, kde jsme". Vydává ho právě nyní nakladatelství Zeď. Pro účely jsem musel příspěvek zkrátit, dávám teď k dispozici část, která je ve sborníku. Celý text tu dám k dispozici později.

  • Budování policejního státu

    Následující řádky se týkají případu Murín. Mohly by být první kapitolou jakéhosi negativu slavné Peroutkovy knihy, jehož tématem tentokrát nebude proces vytváření ČSR, ale bourání polistopadové demokratické ČR.

 

 

  • Pohřeb Bohuslava Sobotky

    V českém mediálním prostoru proběhla okázalá politická kremace Bohuslava Sobotky, zjevně posledního poslance, který byl ochoten říci „ne“ nerovnému konkubinátu ANO a ČSSD.

  • Veřejný protest je politikum!

    Je třeba rehabilitovat demokratickou politiku. Veřejné protesty a praktická politika se v dnešní době a v odporu proti Babišově velefirmě navzájem potřebují a měly by spolupracovat.

  • Proti čemu je nyní třeba demonstrovat

    Připadá mi, že organizátoři nejbližšího velkého veřejného protestu, tak jak ho ideově pojali, ignorují realitu: tedy současné události, politickou situaci a její vývoj. Nejvýznamnější událost tohoto týdne, odstranění ředitele GIBS Michala Murína trestně stíhaným oligarchou a autoritářem, evidentně nikoho netrápí a nezneklidňuje.

    Jan Scheinost