indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.3. - 31.3. 2016

Archiv

Co týden dal 1.3 - 31.3.2016

 

 

 

 

 

  • Balkánská trasa uzavřena. Zatím.

    Nynější „zablokování“ balkánského koridoru je naprosto základní zkouška. Došlo k ní neplánovaně, spontánně, bez souhlasu a zdá se, že i proti vůli vedení EU a hlavně německé vlády a německé kancléřky. Drží zatím s vypětím vší vůle. Pokud padne, prokáže se, že není schopna pomoci sama sobě a je ji tedy možné vydírat.

  • Rozsudek ohledně Peroutky: radost je velmi přehnaná

    V českých intelektuálních a novinářských kruzích zavládlo poněkud hysterické nadšení nad tím, jak funguje naše justice a všeobecně naše demokracie. Nechci rozhodnutí soudu nijak bagatelizovat, je nepochybně správné. Myslím však, že se zase až tak moc nestalo.

  • Prodáváme Tchaj-wan ČLR už třiadvacet let?

    Absolutně nevěřím, že by bod 3 sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem byl součástí české zahraniční politiky od jejího vzniku v roce 1993. A nechápu, proč se předchozí ministři zahraničí – např. Karel Schwarzenberg, Cyril Svoboda nebo Josef Zieleniec - proti tomu neohradí.

  • Prodáme Tchaj-wan Číně?

    Formulace použitá v smlouvě mezi Prahou a Pekingem je bez ohledu na to, zda je naší státní doktrínou nebo ne, krajně problematická. A zároveň zrcadlí chyby, které poznamenaly západní politiku od počátku sedmdesátých let minulého století.

 

 

  • Migrační krize: Hrozí nám apoklaypsa?

    Jde o to, jak se s krizí společenství, k němuž patříme, a k němuž se hlásíme, a také my, vyrovnáme. Jak se nepropadnout do rozvratu a zároveň si nezvolit jednoduché a přitažlivé řešení, které bude znamenat, že se vzdáme zásad a idejí, na nichž jsme postavili naší existenci.

 

 

  • Babiš v nesnázích a jeho kritici

    Andrej Babiš má jakýsi problém: ve svém cílevědomém tažení k moci proti sobě nakonec sjednotil mnohé: demokratickou opozici (což není až tak překvapivé), partnery a zároveň konkurenty z vládní koalice (zejména ČSSD, které jde cílevědomě „po krku“) a nakonec i vlivné skupinky a osobnosti z tzv. občanské společnosti.

  • Co psal Respekt před dvěma roky

    Jako jakousi malou dokumentaci k mému článku o problémech Andreje Babiše a jeho kriticích tu ve dvou ukázkách připomínám, co psali před dvěma roky o naší politické situaci v časopise Respekt, který jsem ve svém článku mimo jiné zmínil.

  • Dvakrát o politickém realismu: korupce, uprchlíci

    Bývá zvykem zobecňovat historický vývoj do nějaké jednoduché antinomie: Masaryk kdysi mluvil o střetnutí teokracie s demokracií, Friedrich von Hayek o boji kapitalismu se socialismem, Karl Marx a o nesmiřitelném zápasu proletariátu s buržoazií. Dovolím si nabídnout jiný zásadní střet, totiž ten mezi realismem a radikalismem, reformou a revolucí. Příklady: boj s korupcí a uprchlická vlna.