indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 28.2. 2013

Archiv

Co týden dal 1.2. - 28.2.2013

 

 

 

 

 

  • Jde o víc než jeden článek

    Rada ČRo vyhověla oznámení (stížnosti) Štěpána Kotrby ve věci komentáře publicisty Adama Drdy. Všechno, co se kolem toho až dodnes semlelo, daleko přesahuje případ jednoho autora a jednoho textu, a zaslouží si podrobnější rozbor.

  • Realismus bez zbytečných iluzí

    Výsledek prezidentské volby ovlivní život každého z nás na léta dopředu. Jde o to, popsat, co se vlastně stalo, jaká jsou nebezpečí, jimž bude třeba čelit, a odhadnout, do jaké míry jsou na to stávající politické subjekty v ČR připraveny.

  • Češi a Zemanovo vítězství

    Výsledek prezidentské volby v Česku ovlivní českou politiku na dlouhá léta dopředu. V kampani dominoval negativní a odpudivý šovinismus a podbízivý populismus, který do ní vnesl Miloš Zeman. Je však těžké přehlížet slabiny jeho soupeře.

  • Glosa na pondělí: Tahanice o finanční ústavu

    Tento týden začne Poslanecká sněmovna projednávat vládní návrh Ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti (tzv. finanční ústavy). Vládě nezbývá, než se dohodnout s opozicí. Je to vůbec možné?

  • Glosa na středu: Miloš Zeman určitě nesvrhne vládu. Aspoň ne teď.

    V novinách se objevily spekulace o tom, že by Miloš Zeman mohl využít nejasnost Ústavy a odvolat premiéra, potažmo celou vládu. Takové úvahy považuji za úplně nesmyslné.

  • Glosa na čtvrtek: Stane se z Miloše Zemana český Atatürk?

    Miloš Zeman může levici, ČSSD a ČR výrazně sjednotit (řekl bych skoro, že spíše v tom horším slova smyslu), nebo je co nejvíc rozhašteřit (laskavý čtenář si doplní vhodnější, leč neslušné slovo).

 

 

 

 

 

 

  • Premiér Nečas a rozchod s minulostí

    Projev, který pronesl premiér Nečas v bavorském zemském sněmu, do jisté míry překvapivý. Nečas v něm vlastně nepřišel s ničím, co by dosud nebylo z české strany oficiálně řečeno – přesto to bylo to nejnormálnější a taky nedůstojnější, co kdy z české strany zaznělo.

  • Glosa na pondělí: …a navrch se ještě koukejte omluvit

    Premiér Nečas pronesl v bavorském Landtagu projev poměrně vstřícný k sudetským Němcům. Za to ho zkritizovali místopředseda ČSSD Hašek i místopředseda ODS Kuba. Česká strana prý nemá být jediná, „která nese model omluvy“. Omluvit se totiž měli i sudetští Němci.

  • Glosa na úterý: K výročí Vítězného února

    Když se u nás dnes mluví o únorovém puči z roku 1948, bývá řeč o tom, že se po válce vytvořil „bipolární svět“ a že u nás zvítězil „komunismus“. To mi nějak nejde dohromady s tím, co o té době vím a co jsem pak zažil.

  • Glosa na pátek: Kvas v ODS pokračuje

    Pro stranu dejme tomu kontroverzní je nejnebezpečnějším obdobím to, když se pokouší polepšit. Představa, že by ODS v tomto stavu mohla nějak úspěšně vzdorovat pokusům o skrytou či otevřenou, částečnou nebo úplnou demontáž polistopadového systému, je nad síly politického pozorovatele.