indexok_r2_c02.gif(2 kb)  
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 28.2. 2007

Archiv

Události 1.2.-28.2.

 

 

 

 

 

  • Máme se bát Putina?

    Putin prohlásil, že případné vybudování základen „se dotýká národní bezpečnosti Ruska a vyžaduje, abychom reagovali. Naše odpověď bude asymetrická, ale velmi účinná“. Asymetrická odpověď podle odborníků znamená: když jsme v úzkých, můžeme si na protivníka dovolit leccos, co by jinak vypadalo jako nepřiměřené.

  • Bitva lidstva proti klimatickým změnám

    Podle našich novin byla uspořádána „mohutná konference OSN“, na níž „Mezinárodní panel pro klimatické změny“ definitivně rozhodl, že změny klimatu zavinil člověk.

  • Charta a „šedá zóna“

    Základní slabinou Charty bylo, že nepřinesla žádný přesvědčivý a následováníhodný návod na to, jak smysluplně prožít dobu útlaku.

  • K výročí česko-německé deklarace I.

    V minulých dnech jsme vzpomínali desátého výročí ratifikace „Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji“. Jde o natolik významnou záležitost, že považuji za nutné vrátit se k ní delším textem.

 

 

  • Znovu Československo? Proboha, ne!

    Paroubkův šéfporadce pendluje mezi Prahou a Bratislavou a usiluje o synchronizaci politiky. Hovoří se o dvojjazyčném televizním vysílání a o obnově značky „Czechoslovakia“. Ze snahy o jakousi částečnou a plíživou resuscitaci Československa však nekouká nic dobrého.

  • Dějiny jako zápas Charty s Antichartou

    Na okraj článku Jiřího Hanáka ze středečního Práva. Pro Jiřího Hanáka je zjevně Charta77 něco podobného jako bylo pro Zdeňka Nejedlého husitství: jakýsi středobod, od něhož se dějiny odvíjejí dopředu i nazpátek.

  • K výročí česko-německé deklarace II

    Text společné deklarace: Německá strana v ní požehnala takový výklad dějin, který je zároveň absurdní a slouží v tomto případě jako vytáčka a alibi.

 

 

  • Čehona byl občan pilný

    Jméno Čehona vzniklo zlomyslným zkomolením jedné ze strof staré rakouské hymny: čeho nabyl občan pilný, vojín zbraní ochraňuj. Označovalo schopného a loajálního občana bez přílišných zábran. Vybavilo se mi, když se teď znovu rozvířila debata o agentech StB a o případu Tošovský.

  • Češi nekrást tady!

    K článku Karla Steigerwalda o případu Tugendhat: autor se stal buď obětí jakési časové anomálie, kterou známe zatím jen z povídek sci-fi, nebo něčeho, co by se dalo nazvat „řízená amnézie“: možná ale, že jde jen o pragmatickou reformu kalendáře.

  • Z redakční korespondence

    Jako ohlas na to, co jsem nedávno napsal o případu vily Tugendhatových, jsem dostal dopis senátora a brněnského radního Jiřího Zlatušky. Dopis i svou odpověď přikládám, úvodem cituji i text z Událostí, na nějž pan senátor reaguje.

  • K výročí česko-německé deklarace III.

    Deklarace je shnilý plod nemravné a alibistické politiky, nemůže být natrvalo k ničemu dobrá a aniž bych chtěl českou stranu vyviňovat, německý podíl na tomto smutném stavu nelze přehlédnout.

  • Příloha

    Pro přehlednost dodávám k předchozímu článku jako přílohu čtyři důležité dokumenty, které v něm porůznu cituji: text Česko-německé deklarace, vystoupenmí tehdejšího premiéra Klause a ministra zahraničí Zieleniece 11. února 1997 v rozpravě při projednávání deklarace v PS a důvodovou zprávu, která byla součástí parlamentního tisku Deklarace.

  •