indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.1. - 31.11. 2018

Archiv

Co týden dal 1.1. - 31.1.2018

 

 

 

 

 

  • Poslední polemika s Michaelem Žantovským

    Vyčítal jsem panu Drahošovi, že lakuje skutečnost na růžovo, když tvrdí, nejsme v situaci, kdyby se k moci dostaly strany, které by pak demokracii zničily“. Podle mého názoru to naopak velmi reálně a bezprostředně hrozí. S panem Žantovským už napříště polemizovat nebudu, nemá to smysl.

 

 

  • Miloš Zeman má problém

    Volba Jiřího Drahoše prezidentem nasype písek do zatím hladce fungujícího systému Nových pořádků. Stávající politická krize se tím prohloubí. Děje se tak v atmosféře plné emocí a hysterie. Zkrátka, po Andreji Babišovi se nám teď narodil nový spasitel.

  • Co se dá očekávat od prezidentské volby

    Do nadcházející prezidentské volby vkládá řada lidí, zejména intelektuálů, velké naděje. Velmi se obávám, že jsou nepřiměřené. Volba nemá tu váhu, jaká se jí přikládá. Je ovlivněná tradičním pojetím prezidentské funkce, přičemž faktická možnost rezidenta výrazně ovlivnit politickou situaci této tradiční vážností zpravidla neodpovídá.

  • Žádný OLAF nás nespasí

    Aby nám EU v našich trablech s demokracií pomohla, musíme si o to aspoň trošku, aspoň náznakem věrohodně říci. Přiznejme si, že se nám to zatím vůbec, ani trochu nepovedlo. Výsledek říjnových voleb do PS mluví za vše.

 

 

  • Příliš bezelstnosti ve volební kampani

    Paní Drahošová se setkala s příznivci svého chotě v pardubické kavárně Café Bajer. V debatě mimo jiné řekla: „V České televizi nám fandí, ale nesmí to dávat najevo“.

  • Vlastimil Vondruška kontra Pravda a Láska

    Diskuse ve veřejném prostoru je nejlepší způsob, jak se dobrat pravdy. Pan Vondruška plete svobodu projevu s pravidly demokracie v politice, přičemž i jeho definice demokracie v politice je nesmyslná, protože svobodná společnost znamená nejen to, že se prosazuje většina, ale že jsou chráněna práva menšin.

  • Nepoklonkujme před Západem!

    Tak zní heslo realistického mentora Petra Robejška, aspoň soudě podle článku „Západ potřebuje naši pomoc“ v dnešní Mladé frontě Dnes.

  • „Mantinely demokracie“: rekonstrukce státu se moc nepovedla

    Nechci aktivistům z Rekonstrukce státu a už vůbec ne osobnostem, které se na jejich akci „Mantinely demokracie“ podílely, nasazovat psí hlavu: mysleli to upřímně. Mám k tomu však řadu výhrad.

  • Ode dneška se pokouším pokračovat v denních záíznamech

    rozuměj rubriky Co týden dal (viz níže).

  • Narušili nám volby!!!

    Musím se přiznat, že mne celé „narušení“ upřímně pobavilo, zvlášť v našem dnešním hnusu plném světě. A taky bych se skoro vsadil, že takových jako já je tu u nás minimálně milion.

 

 

  • Proč jsem nevolil Jiřího Drahoše

    Myslím, že je špatné, když si člověk namlouvá, že volí menší zlo a brání tak zlu horšímu. Je to pokus o manipulaci se zlem, která se nikdy nevyplácí. A tvrdit, že když člověk nevolí Drahoše, dává fakticky hlas Zemanovi, považuji za drzost.

  • V Rudolfinu se vší parádou

    Poslední souboj pánů Drahoše a Zemana v režii České televizi byl formálně vzato po všech stránkách zvládnutý a profesionálně provedený. A docela mi pomohl, teď už vím, jak se v zítřejší a pozítřejší volbě zachovám.

  • Z redakční pošty

    Ještě k případu paní Drahošové, maskérek a České televize

 

 

  • Jan Rejžek skončil v Lidových novinách

    Když kdysi multifunkční útvar pana Babiše schramstl Lidové noviny, bylo zjevné, že člověk, který tam tak či onak působil, má dvě možnosti: zůstat tam, nebo psát nezávisle. Pan Rejžek se vytrvale pokoušel o jistý kompromis mezi oběma možnostmi. Nakonec se mu nepovedlo ani jedno, ani druhé.

  • Volby jsme prohráli, ale morálně jsme vítězi

    První a základní není konstatovat, jak jsme byli ve volebním klání skvělí a nadějní, ale proč jsme to zvorali. Abychom to někdy příště mohli napravit. Polemika s Pavlem Šafrem.

  • Proč Jiří Drahoš prohrál

    Miloš Zeman se během celého prvního období svého prezidentování předvedl zcela přímočaře jako vědomý a zavilý ničitel „Starých pořádků“ (polistopadové demokracie). To, že jeho protikandidát nepije a nesprosťačí, se na program ukázalo jako dosti málo.